2TX SN-Netwerkbeheer - deel 1

Uit Diana's examenwiki

3 Juni 2014 voormiddag

Theorie

Het theoretisch examen is bijna exact hetzelfde als de voorbeeld examens die je kan maken per hoofdstuk op de netacad website. Slaag je erin om op deze voorbeeld examens 75%-80% gemiddeld te halen dan kan dit examen echt geen enkel probleem zijn.

Praktijk

Je gaat een netwerk moeten opzetten met 2 routers en 2 pc's. Op dit netwerk ga je multiarea OSPF moeten configureren.

  • Stap 1: Deel met behulp van VLSM het ip 192.168.156.0/22 op in de correcte subnetten.
  • Stap 2: Geef alle interfaces en computers hun ip en probeer te pingen.
  • Stap 3: Activeer OSPF op de 2 routers zodat deze dynamische routes maken en probeer opnieuw te pingen.
  • Stap 4: Creëer en default static route naar één van de loopback interfaces en zorg ervoor dat deze doorgegeven word door OSPF naar de andere router. Probeer opnieuw te pingen.
  • Stap 5: Zet op één van de routers een http server op(deze code krijg je, geen zorgen). 1 van de pc's mag niet kunnen surfen naar deze http server. Zet hiervoor een extended ACL op en plaats hem op de juiste interface.

3 Juni 2014 Namiddag

Idem als hierboven maar EIGRP ipv OSPF ! & Named ACL

Juni 2012 - 2013

Tijdens het jaar door krijg je het eerste CCNA examen (CCNA1) voorbeeldvragen hiervan vind je overal op het internet terug. Ga niet uit dat de on-line examens hetzelfde gaan zijn als het examen dat jij krijgt. Cisco heeft meerdere examens dan degene die je on-line vindt. Als je de lessen niet snapt kan je altijd hulp vragen aan meneer Geens, die zal je met plezier helpen of doorverwijzen naar het machtige internet!

Zorg ervoor dat je op CCNA1 minstens 70% haalt of je mag je examen niet meedoen!

Het examen zelf bestaat uit een theoretisch gedeelte (40%) van CCNA2 examen (zie dat je de peer review op voorhand hebt ingevuld) en 60% praktijk. Praktijk examen bestaat vaak uit dat je een 3 router netwerk moet maken met 1 van de 3 protocollen en extra specificaties op deze protocollen moet uitvoeren (metric length, cost, delay, priority,...). Bij enige computer-problemen mag je altijd iemand van netwerkbeheer erbij halen want af en toe zit er wel eens een router in die gewoon vreemd doet of een switch die nog oude configuraties laadt. Daarom altijd eerst de startup-config erase en reloade!

Let er op dat je ook op het praktijkexamen minstens 70% haalt.